Tuesday 10 February 2015

mieso mielone z groszkiem



mieso mielone 
z groszkiem















Skladniki:
  • przyprawa chil ( papryka ostra albo czerwony pieprz)  1 lyzeczka
  • kurkuma ( nie jest konieczna) pol lyzeczki
  • sol do smaku ( ok 1 lyzeczka)
  • 2 srednie pomidory
  • imbir ( do smaku)
  • lisc kolendry garsc
  • 1 cebula
  • 1 glowka czosnku
  • olej
  • 0,5 kg mielonego
  •  1,5 szklanki groszku (moze byc mrozony







Sposob przygotowania:
W sredniej wielkosci garnku zagotowac 1 szklanke wody..gdy woda sie zagotuje ustawiamy plomien na najmniejszy..wkladamy do garnka mieso mielone..cebule pokrojona w kostke wraz z pomidorem takze pokrojonym w kostke, czosnek obrany oraz wszystkie przyprawy ( bez imbiru i kolendry)
Zakrywamy pokrywka i gotujemy na malym ogniu czasami mieszajac ( az mieso mielone bedzie miekkie)
Nastepnie gdy woda prawie sie wygotuje dodajemy olej i smazymy mielone ok 5-10 minut
Nastepnie dodajemy groszek i smazymy ok 2-3 minut
Dodajemy troche wody i na malym ogniu wszystko jeszcze raz gotujemy az groszek bedzie miekki ((trzeba uwazac aby groszku nie rozgotowac)
Jesli groszek jest miekki ale mamy nadal wode nalezy wode wygotowac (najlepiej na duzym plomieniu)
Imbir pokrojic na plasterki, kolendre take pokrojic na drobno.
Gotowe danie nalezy przybrac imbirem i kolendra do smaku.
Danie mozna jesc wraz z kartoflami i salataka ale takze bardzo dobrrze smakuje z plackami zwanymi chappati ktore mona takze zastapic plackami na tortille
                                SMACZNEGO


                     ciekawostki:
Zielony groszek zawiera mnostwo witamin i mineralow. Mozemy w nim znalesc witaminy A,C,E,K,B1,B2,B3,B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam mineralow takich jak wapn,magnez, fosfor, zelazo, sod, blonnik pokarmowy czy potas. Jkoa swietne zrodlo antoksydacyjnych witamin A, C, E zielony groszek neutralizuje wowolne rodniki w organizmie, dzieki czeku zmniejsza ryzyko uszkodzenia zyl. Co za tym idzie, redukuje poziom odkladajacego sie w zylach cholesterolu. Jakie sa tego skutki?? Same pozytywy. Zmniejszaja sie szanse wystapienia chorob serca, udaru, miazdzycy naczyn krwionosnych, artretyzmu. Usprawnia sie przeply krwi w organizmie. Kwas nikotynowy zawart w zielonym groszku poomaga w reducji chlesterolu.

                                                           













No comments:

Post a Comment