Saturday 21 February 2015

domowy kurczak kfc

                          DOMOWY KURCZAK KFC:
                                                   

SKLADNIKI:
Udka z kurczaka okolo 10 kawalkow
2 szklanki zwyklej maki
1 szklanka bulki tartej
2 szklanki mleka
4 jajka
1 lyzeczka bialego pieprzu
1 lyzeczka zwyklego pieprzu
1 lyzeczka chili powder (czerwony pieprz)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka imbiru w proszku
1 lyzeczka czosnku granulowanego
1 lyzeczka czerwonej papryki
1 lyzeczka chinskiej soli (opcjonalne)




SPOSOB PRZYGOTOWANI
Do duzej miski nalezy wlozyc kurczaka i zalac go woda z 2 lyzkami soli. Kurczak powinien byc w calosci zamoczony w wodzie. Nalezy udka zostawic w tej wodzie na okolo 2 godziny. W miedzy czasie do drugiej miski wsypujemy make, bulke tarta, sol, bialy pieprz, czarny pieprz, czrwona papryka, chili powder, imbir, czosnek granulowany wszystko dokladnie wymieszac i pozostawic na boku. Nastepnie do kolejnej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka i wszystko bardzo dobrze ubijamy ( mozemy uzyc miksera). Wkladamy do mleka z jajkami udka i pozostawiamy je na okolo pol godziny. Gdy mnie pol godziny wuciagamy kurczaka na talerz. Kolejnie bierzemy jedno udko i ponownie zanurzamy je w mleku, nastepnie w przygotowanej panierce (jesli chcemy zeby kurczak byl bardziej chrupiacy powtarzamy czynnosc jeszcze raz) podwojna panierka. Podgrzewamy olej w glebokim naczyniu gdyz kurczaka bedziemy smazyc na glebokim oleju (wkladajac udka do oleju nalezy pamietac aby sie nie dotykaly gdyz moga sie sklejic) Smazymy udka okolo 10-12 minut na srednim plomieniu az udka beda koloru lekko brazowego lub zlotego ( zalezy od wielkosci udka, wieksze smazymy okolo 15-20 minut) Gotowe udka nalezy na papierze ( kuchhenne chusteczki) aby wchlonely one nadmiar oleju. Podajemy z frytkami 

smacznego
                                                                  

wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje







No comments:

Post a Comment