Tuesday 17 February 2015

rzepa z baranina ma slodko

                                              Rzepa z baranina na slodko
                                     

SKLADNIKI:
1 kg baraniny
1 kg rzepy
6-8 lyzek cukru
1 cebula
1 glowka czosnku
sol
olej
imbir
pol lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka chili podwer (czewrony pieprz)
lisc kolendry
1 lyzeczka kminku

Sposob przygotowania:
W garnku nalezy zagotowac wode okolo 1 szklanki, nastepnie dodajemy baranine pokrojona na sredniej wielkosci kawalki. Dodajemy cebule pokrojona w lasteki, czosnek, sol (jednka lyzeczka),
kurkuma, chili powder, kminek. Delikatnie gotujemy baranine na najmniejszym  plomienu pod przykryciem. Gdy baranina jest w polowie miekka nalezy dodac rzepe pokrojona na male kawalki
powyzej jest przyklad jak nalezy byc pokorojona rzepa
Razem z rzepa dodajemy imbir pokrojony w plasterki. Nastepnie dodajemy cukier i olej ( olej okolo 
6-8 lyzek) i wszystko smazymy na srednim plomieniu oklo 10 minut.
Pozniej dodajemy troche wody, mniej niz pol szklanki, nastawiamy maly plomien i wszystko razem gotujemy pod przykryciem. Gdy rzepa jest w 75% miekka delikatnie ja ugniatamy aby w plowie powastala nam pasta z rzepy. Jesli mamy wode to nastawiamy na duzy plomien aby woda wyparowala.Danie jest gotowe gdy olej sie nam oddziela od gotoweg dania.
Gdy wszystko jest gotowe nalezy posypac gotowe danie kolenrda pokrojona na drobno,
Danie powinno sie jesc z bialym ryzem



wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje

ciekawostki na temat rzepy:

W warzywie znajdują się w znacznej ilości przede wszystkim mikro oraz makroelementy (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor), a także witaminy ( wit. z grupy B, wit. C, prowitamina A). Spożywanie warzywa poleca się więc przede wszystkim osobom osłabionym oraz cierpiącym na niedobór witamin i soli mineralnych, a także ciężko pracującym i narażonym na wyczerpanie fizyczne. Rzepa ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom.

No comments:

Post a Comment