Wednesday 25 February 2015

pikantna jajecznica z kartoflami

               PIKANTNA JAJECZNICA Z KARTOFLAMI
                                  

SKLADNIKI:
lisc kolendry
2 zielone papryczki
8 jajek
3 sredniej wielkosci kartofle (pokrojone w mala kosteczke)
1 srednia cebula
1 plaska lyzeczka soli
1 plaska lyzeczka chili powder (czerwony piperz)
1 lyzeczka kolendry w proszku (przyprawa)


SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Danie najlepiej jest przygotowac w naczyniu teflonowym
Podgrzewamy  olej okolo 8 lyzek, nastepnie dodajemy cebulepokrojona w plasterki i smazymy. Gdy cebula bedzie delikatnie brazowa dodajemy sol, chili powder, kolendre w proszku. Wszystko nalezy dokladnie wymieszac i dodajemy kartofle pokrojone w mala kosteczke. Dodajemy odroobine wody (okolo jedna czwarta szklanki), ustawiamy na maly plomien i gotuje pod przykryciem az kartofle beda miekkie. Do miski wbijamy wszystkie jajka, zielona papryczke pokrojona na srednie kawalki i wszystko dokladnie mieszamy. Kolejnie gdy kartofle sa miekkie wlewamy jajka do kartofli i na srednim plomieniu wszytsko dokladnie mieszamy i smazymy caly czas mieszajac, az jajka beda wygladaly jak w jajecznicy. mieszamy delikatnie zeby kartofle sie nie rozpadly. Posypujemy lisciem kolendry i gotowe

SMACZNEGO


wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje



CIEKAWOSTKI
Najprościej rzecz ujmując, jajko składa się z przezroczystej i ciągnącej się części – białka, oraz niewielkiego, okrągłego środka – żółtka. Jednak jajko (to najpopularniejsze – kurze) zawiera w sobie dużo składników: wody (prawie 75%),białka (ok. 13%), tłuszczu (w tym prawie 4% cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodanów. W jajkach znaleźć też można niektóre witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapniażelazamagnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie. Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok








No comments:

Post a Comment