SKLADNIKI:
lisc kolendry
2 zielone papryczki
8 jajek
3 sredniej wielkosci kartofle (pokrojone w mala kosteczke)
1 srednia cebula
1 plaska lyzeczka soli
1 plaska lyzeczka chili powder (czerwony piperz)
1 lyzeczka kolendry w proszku (przyprawa)
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Danie najlepiej jest przygotowac w naczyniu teflonowym
Podgrzewamy olej okolo 8 lyzek, nastepnie dodajemy cebulepokrojona w plasterki i smazymy. Gdy cebula bedzie delikatnie brazowa dodajemy sol, chili powder, kolendre w proszku. Wszystko nalezy dokladnie wymieszac i dodajemy kartofle pokrojone w mala kosteczke. Dodajemy odroobine wody (okolo jedna czwarta szklanki), ustawiamy na maly plomien i gotuje pod przykryciem az kartofle beda miekkie. Do miski wbijamy wszystkie jajka, zielona papryczke pokrojona na srednie kawalki i wszystko dokladnie mieszamy. Kolejnie gdy kartofle sa miekkie wlewamy jajka do kartofli i na srednim plomieniu wszytsko dokladnie mieszamy i smazymy caly czas mieszajac, az jajka beda wygladaly jak w jajecznicy. mieszamy delikatnie zeby kartofle sie nie rozpadly. Posypujemy lisciem kolendry i gotowe
SMACZNEGO
wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego
prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje
CIEKAWOSTKI
Najprościej rzecz ujmując, jajko składa się z przezroczystej i ciągnącej się części – białka, oraz niewielkiego, okrągłego środka – żółtka. Jednak jajko (to najpopularniejsze – kurze) zawiera w sobie dużo składników: wody (prawie 75%),białka (ok. 13%), tłuszczu (w tym prawie 4% cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodanów. W jajkach znaleźć też można niektóre witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie. Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok
No comments:
Post a Comment