Monday 23 February 2015

Ryz z warzywami po chinsku

                       Ryz z warzywami po chinsku
                            

SKLADNIKI:
Ryz okolo 2,5 szklanki
Piers z kurczaka pokrojona na drobno okolo 2,5 szklanki
1 szklanka marchewki (potarta na duzych oczkach)
1 szklanka krewetek
poszatkowana kapusta biala 1 szklanka
mloda cebulka, dymka
1 srednia cebula ( pokrojona w plasterki)
4 jajka (wymieszane z 0,5 lyzki soli i 0,5 lyzki pieprzu)
2 zielone papryczki chilli
1 lyzka czosnku granulowanego
pol lyzki soli
2 lyzki sosu soya (ciemna)
pol lyzki soli chinskiej


SPOSOB PRZYGOTOWANIA

Najpierw nalezy ugotowac ryz i odstawic na bok. Jajka nalezy dobrze wymieszac z sola i pieprzem i usmazyc na patelni z jedna lyzka oleju (powstanie nam konsystencja jajecznicy). Kolejnym krokiem jest poodgrzanie oleju (jedna czwarta szklanki) na patelni (duzej albo garnku gdyz wszystko bedziemy razem mieszac). Dodajemy na patelni cebule i smazymy az otrzymamy delikatny brazowy kolor (smazymy na duzmy ogniu).
Nastepnie dodajemy kurczaka, krewetki i gotujemy az woda sie wygotuje (dlatego wszystko gotujemy na duzym ogniu). Kolejnie dodajemy kapuste, marchewke, zielona papryczke chilli, dymke, jajka i soje sos. Wszystko razem dobrze mieszamy i smazymy na duzym ogniu. Dodajemy ryz i wszystko jeszcze raz bardzo dobrze mieszamy. Dnie najlepiiej podawac gorace.

smacznego

wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje



ciekawostki

Ryż nie uczula, dlatego pojawia się w diecie alergika. Ponadto stanowi jeden z głównych składników diety bezglutenowej. Jest idealny dla osób, które z różnych powodów zdrowotnych muszą pozostawać na diecie lekkostrawnej (jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem). Ryż działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Co więcej, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera dużą porcję białka, błonnika i witamin z grupy B, natomiast jest ubogi w tłuszcze.



No comments:

Post a Comment