CHICKEN KARAHI
( Sa dwa rozne sposoby przyrzadzenia teg dania. Dzisiaj dam wam przepis na kurczaka troche bardziej kwasno-pikantnego a w nastepnym poscie zrobimy go na slodko)
Skladniki:
1 kilogram kurczaka
5 srednich pomidorow
1 glowka czosnku
imbir
kolendra lisc
1 lyeczka chili powder ( czerwony pieprz)
pol lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kolendry ( przyprawa)
1 lyzeczka kminku
2 zielone papryczki chili
olej
pol szklanki jogurtu naturalnego
okolo 2 lyzki soku z cytryny
Sposob przygotwania:
Podgrzewamy olej i dodajemy pomidory pokrojone w kosteczki. Delikatnie smazymy az powstanie nam konsystencja pasty. Nastepnie dodajemy umytego kurczaka pokrojonego w sredniej wielkosci kawalki. Dodajemy takze wszystkie przyprawy (poza imbirem, lisciem kolendry, jogurtem i sokiem z cytryny)
Na malym ogniu gotujemy kurczaka pod podkrywka ( nie dodajemy wody gdyz kurczak ma wode sam w sobie)
Gdy kurczak jest prawie miekki, smazymy go na duzym odniu az olej oddzieli sie od sosu (pasty) ktora nam powstala z pomidorow.
Gdy olej sie oddziela dodajemy jogurt, sok z cytryny, i zielona papryczke pokrojona na sredniej wielkosci kawalki.Smazymy ok 5-10 minut. Gdy kurczak jest gotowy posypujemy go imbirem pokkrojonym w plasterki o liisciem kolendry drobno pokrojonym.
Danie najlepiej jest spozywac z plackami zwanymi chappati ale takze mozna je zastapic plackami z torilly albo zwyczajnie chlebem
smacznego
wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego
prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje
No comments:
Post a Comment