Sunday 15 February 2015

chicken karahii za slodko z cebula

                                                          CHICKEN KARAHI
                                                                (na slodko czyli z cebulka)


Skladniki:
2 duze cebule
1 kilogram kurczaka
2 srednie pomidory
1 glowka czosnku
3 lyzki masla
1 lyzka pieprzu
imbir
kolendra lisc 
1 lyeczka chili powder ( czerwony pieprz)
pol lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kolendry ( przyprawa)
1 lyzeczka kminku
2 zielone papryczki chili
olej
2 lyzki jogurtu naturalnego
Sposob przygotwania:
Podgrzewamy olej i smazymy cebule na delikatny braz, cebula powinna byc pokrjona w plasterki.Dodajemy pomidor pokrojony w kosteczke oraz czosnek. Delikatnie smazymy az powstanie nam konsystencja pasty. Nastepnie dodajemy umytego kurczaka pokrojonego w sredniej wielkosci kawalki. Dodajemy takze wszystkie przyprawy (poza imbirem, lisciem kolendry, jogurtem)
Na malym ogniu gotujemy kurczaka pod podkrywka ( nie dodajemy wody gdyz kurczak ma wode sam w sobie)
Gdy kurczak jest prawie miekki, smazymy go na duzym ogniu az olej oddzieli sie od sosu (pasty) ktora nam powstala z cebuli i pomidorow.
Gdy olej sie oddziela dodajemy jogurt, i zielona papryczke pokrojona na sredniej wielkosci kawalki oraz maslo.Smazymy ok 5-10 minut. Gdy kurczak jest gotowy posypujemy go imbirem pokrojonym w plasterki oraz liisciem kolendry drobno pokrojonym.

Danie najlepiej jest spozywac z plackami zwanymi chappati ale takze mozna je zastapic plackami z torilly albo zwyczajnie chlebem
smacznego



wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje



No comments:

Post a Comment