Tuesday 3 March 2015

SLODKO KWASNY KURCZAK PO CHINSKU

             SLODKO KWASNY KURCZAK PO CHINSKU
                           

SKLADNIKI:
Piers z kurczaka pokrojona na sredniej wielkosci kawalki (okolo 2 szklanki)
1 jajko
1/4 szklanki zwyklej maki
1/4 szklanki maki kukurydzianej
1 lyzecza soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki solii chinskiej (opcjonalne)

SOS:
1 cebula ( pokrojona w sredniej wielkosci kawalki i oddzielone warstwy)
zielona, zolta, czerwona papryka (pokrojone w sredniej wielkosci kawalki)
1 szklanka wody
1 mala puszka ananasa
1/4 szklanki soku z ananasa
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki ketchupu
1/4 szklanki cukru
4 lyzeczki maki kukurydzianej
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki soli chinskiej (opcjonalne)
3/4 szklanki oleju


SPOSOB PRZYGOTOWNIA:
Najpierw nalezy zamarynowac kurczaka. W misce mieszamy sol, pieprz, proszek do pieczenia, maka kukurydziana, zwyka maka, jajko. Wszystko bardzo dobrze wymieszamy i dodajemu kurczaka, wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Nastepnie w glebokim naczyniu podgrzewamu olej i smazymy kurczaka (tak aby kawalki sie nie stykaly). Smazymy na kolor zloty, delikatnie brazowy. Pozostawiamy kurczaka na boku. Kolejnie poodgrzewamy olej w garnku i dodajemy cebule, papryke, ketchup, ocet, cukier, sok z ananasa, sol, sol chinska, wode i wszystko dobze mieszamy. Czekamy az wszystko sie zagotuje ( ciagle mieszajac) Gdy wszystko sie zagotuje dodajemy kawalki ananasa a w osobnej szklance mieszamy maka kkukurydziana z woda (tak aby maka sie dokladnie rozpuscila) i dodajemy to do garnka powoli mieszajac. Dzieki mace kukurydzianej nasz sos zrobi sie bardziej gesty. Kolejnie do garnka wkladamy kurczaka i mieszamy wszystko razem na srednim plomieniu okolo 5 minut i gotowe. Danie nalezy podawac z ryzem

SMACZNEGO




wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego

prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje 



No comments:

Post a Comment