SKLADNIKI:
2 szklanki ryzu
olej okolo 1/4 szklanki
1 cebula
1 lyzeczka kminku
1 kostka rosolowa
1/4 lyzeczki soli
2 srednie pomidory
woda okolo 4 szklanki
SPOSOB PRZYGOTOWANIA:
W garnku podgrzewamy olej i smazymy cebule na sredni braz (cebula pokrojona w plasterki)
Nastepnie wkladamy pomidory pokrojone na male kawalki i kminek, wszystko razem smazymy okolo 1 minuty. Kolejnie wkladamy kostke rosolowa, sol i wszystko jeszcze raz smazymy okolo 1 minuty. Dodajemy wode 4 szklanki ( na 2 szklanki ryzu dodajemy 4 szklanki wody, bedziemy wode wygotowywac) wszystko razem gotujemy okolo 5 minut i dodajemy ryz. Wszystko gotujemy ppod przykryciem na malym ogniu. Gdy ryz jest prawie gotowy zabieramy pokrywke i wgotowywujemy wode na srednim plomieniu. Jesli ryz jest twardy to mozemy dodac wode, ale nalezy uwazac zeby ryzu nie rozgotowac. Gdy ryz jest gotow nalezy go dobrze wymieszac.
SMACZNEGO
wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego
prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje
No comments:
Post a Comment