SKLADNIKI:
1 kg kurczaka
2 puszki cieciorki
1 lyzeczka pieprzu
1 luzeczka soli
1 lyzeczka kolendry w proszku
1 lyzeczka chili poowder, czerwony pieprz
1/2 lyzeczki kurkumy
1 cebula
1 glowka czosnku
1/4 szklanki oleju
1 lyzka sodu w proszku
garsc koledry lisc
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Smazymy cebule pokrojona w plasteki na delikatnie brazowy kolor, nastepnie dodajemy czosnek pokrojone na male kawaleczki. Kolejnie dodajemy mieso i przyprawy, pieprz, sol, kolendre w proszku, kurkume. I smazymy mieso okolo 5 minut. nastenie dodajemy ceciorke poprzednio umyta i wszystko dokladnie mieszamy i smazymy okolo 10 minut. Nastepnie dodajemy wode okolo 1.5 szklanki i gotujemy wszystko okolo 10 minut. Kolejnie dodajemy sode ( po dodaniu soady danie stanie sie bardziejj geste) Po dodaniu sody wszysttko gotuujemy na srednim ogniu okolo 5-8 minut. Gdy danie jest gotowe posypujemy wszysttko lisciem kolenndry i gotowe.
Danie najlepiej jest spozywac z plackami zwanymi chappati ale takze mozna je zastapic plackami z torilly albo zwyczajnie chlebem
SMACZNEGO
wszystkie przepisy podane na blogu sa tradycyjnego pochodzenia pakistansko-indyjskiego
prosze zostawic komentarz jesli podoba sie wam przepis lub byl wam pomocny.
dziekuje
CIEKAWOSTKI
Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.
No comments:
Post a Comment